Alliance française - Viborg

Logo

Forside Praktisk Om

Program:

NB: rækkefølgen i oversigten er seneste arrangementer øverst! Yderligere oplysninger på Facebook.

Tirsdag den 17. marts 2020 kl. 19.00:

Provence Margaret Skovsen med billedforedrag om Provence. Provence er duften af krydderier, et glas kølig rosévin, petanque under platantræerne, fortovscaféer, bugnende markeder, lavendel, blomstrede tekstiler, kunstmalere og amatørmalere, Middelhavet, det betagende lys, pinjetræer, oliventræer, friskbagte baguettes, parfume og meget, meget mere. Provence-navnet stammer fra romernes tid, hvor dette folkeslag havde en provins i området. Mange bygningsværker eller rester af bygningsværker i Provence kan føre historien tilbage til romertiden. Da romerriget gik til grunde, var det franskmændenes tur til at sætte præg på arkitekturen og kulturen. Senere kom mange andre nationaliteter til og utallige er de kunstnere, der er blevet tiltrukket af det specielle lys over Provence og hvis motiver er hentet herfra. Landskabet er meget varierende fra det flade delta i Camargue til den dybe kløft ved Gorge du Verdon. Oliventræer, vinstokke og ris blander sig med et rigt blomsterflor. Dette og meget mere er skildret gennem en billedserie, hvor vi starter omkring Arles og naturområdet Camargue, besøger korsfarerbyen Aigues Mortes inden vi fortsætter op i baglandet med dets små landsbyer, vinmarker, okkerlandskaber og olivenlunde.

Sted: Viborg Katedralskoles bibliotek. Før foredraget afholdes generalforsamling kl. 17.00 i lærernes kantine, se separat indkaldelse. Entré: 100 kr. incl. spisning i forbindelse med generalforsamlingen. For dem, der kun kommer til foredraget, er entréen gratis for medlemmer, gæster kr. 50,-. Foredraget er på dansk.

Torsdag den 20. februar 2020 kl. 19.30:

Just like Django Just like Django ved Claude Chichon. Oplev fransk charme og gypsyjazz med jazzkvartetten Just Like Django og Claude Chichon.

Jazzkvartetten byder på festlig og charmerede jazzmusik i selskab med den franske sanger Claude Chichon. Inspirationen henter de fra den fransk-belgiske jazzlegende Django Reinhardt. Med arven fra Django Reinhardts sigøjnerjazz og med kærligheden til den franske sangskat mødtes den danske jazzkvartet Just Like Django og den franske sanger Claude Chichon sidste år for at skabe ny musik sammen. Det blev til albummet Les Sessions, som du kan høre på Hovedbiblioteket i Viborg, når Just Like Django og Claude Chichon spiller sig ud på Skakbrædtet. Just Like Django er et af Danmarks førende bands inden for gypsyjazz. Musikken bærer præg af Django Reinhardts nyskabende og kreative tilgang til musikken og hans uortodokse spillestil. Musikken er fyldt med improvisationer, smittende energi og stor musikalitet, der sammen med rustikke guitarrytmer får det hele til at swinge af ægte fransk charme.

Koncerten er et samarbejde mellem mellem Alliance française, Vestervang Kirke og Viborg Bibliotekerne.

Sted: Skakbrædtet, Hovedbiblioteket i Viborg. Entré: 50 kr. for medlemmer af Alliance française, andre kr. 75,-. Prisen inkluderer et glas vin.

Mandag den 20. januar 2020 kl. 19.00:

Gilets jaunes Frihed, lighed og mismod ved Jørn Boisen. Frankrig har alt, der skal til for at være en succes. Et smukt land liggende i et behageligt klimabælte, en lang og stolt historie, fremragende uddannelsesniveau, god produktivitet, høj levestandard, verdens bedste sundhedsvæsen og verdens bedste fodboldlandshold. Alligevel er franskmændene verdens mest ulykkelige folk. Selvom den enkelte franskmand generelt har det godt, er der ingen tiltro til nationens og samfundets fremtid. Hvad er der galt med Frankrig og med franskmændene? Er det historien, liberalismen, det engelske sprog, globaliseringen, EU, indvandringen, forfatningen, politikerne eller populismen? Eller er det det hele? Dette foredrag prøver at løfte sløret for gåden bag det franske mismod. Jørn Boisen er ph.d. i fransk fra Odense Universitet og docteur d'université fra Bordeaux. Han har været dansk lektor på Sorbonne og er nu lektor på Københavns Universitet. Han er hyppigt brugt som ekspert i franske forhold.

Sted: Viborg Katedralskoles bibliotek. Entré: gratis for medlemmer, gæster kr. 25,-. Foredraget er på dansk.

Onsdag den 4. december 2019 kl. 19.00:

Franske sange incl julesange ved Magali Michaut med ost & rødvin. Magali Michaut vil synge for os på fransk, og i pausen vil Peter Dahl introducere nogle franske vine med smagsprøver og mulighed for bestilling.

Tilmelding senest mandag den 2. december kl 9 til Hanne Munk, hanne@munk.be.

Sted: Viborg Katedralskoles bibliotek. Entré: Medlemmer 100 kr/andre 100 kr. Det musikalske program præsenteres på fransk og dansk. Vinintroduktionen er på dansk.

Tirsdag den 5. november 2019 kl. 19.30:

Wichmann Rasmus Wichmann cand. mag. holder foredrag med titlen: Danskere i Solkongens Frankrig.

Året er 1690. Solkongen, Ludvig 14., nyder sin "petit couvert" foran hoffet, da der kommer besked om at 2 skibe med forstærkninger til den fjendtlige, engelske hær er blevet kapret. Da skibene viser sig at indeholde danske soldater, så trækker det op til en diplomatisk krise. Danmark skulle jo forestille at være neutralt! Heldigvis står der en arbejdsløs, dansk oberst på sidelinjen. Han har en vanvittig plan - at holde Danmark ude af en storkrig, ved at lade danske tropper kæmpe på både fransk og engelsk side. Hør mere om danskere der levede og overlevede i Frankrig under Solkongens kostbare arvefølgekrige. Den ambitiøse oberst Frands Juul. Den tålmodige diplomat Henning Meyercrone. Kongesønnen Kristian Gyldenløve. Der er kidnapning på åbent hav, uægte børn, hof-intriger, og kampe fra Catalonien til Flandern - og hele vejen tilbage igen! Men også historien om to riger, der prøvede at opretholde et venskabeligt forhold.

Foredraget er i samarbejde med Folkeuniversitetet. Sted: Viborg Katedralskoles bibliotek. Entré: gratis. Foredraget er på dansk.

Tirsdag den 22. oktober 2019 kl. 19.00:

Vinterberg Søren Vinterberg, mag. art. og anmelder i Information og Politiken i over en menneskealder fortæller om Tintin mellem børneværelse og Balzac. Det foregår i samarbejde med biblioteket.

Tegneserien om "Tintins oplevelser", som belgieren Hergé (Georges Rémi, 1907 - 1983) indledte for 90 år siden, er udgivet på et utal af sprog verden over og elsket af millioner af børn og voksne. Seriens brogede figurgalleri - kaptajn Haddock, professor Tournesol, Dupond & Dupont mfl - er blevet sammenlignet med Honoré de Balzacs "Comédie Humaine". Men er kaptajn Haddocks møde med operadivaen Bianca Castafiore virkelig inspireret af Balzacs "Sarrasine"? Søren Vinterberg fører os ind i Tintins og Terrys spor og indkredser deres plads i billed- og litteraturhistorien.

Entré: 50 kr. (25 kr. for medlemmer af Alliance française). 20 kr for et glas vin. Arrangementet er et samarbejde mellem Alliance française og Viborg Bibliotekerne. Det finder sted på Viborg Hovedbibliotek, lokale 3. Meget gerne tilmelding www.viborgbib.dk.

Tirsdag den 10. september 2019 kl. 19.00:

Dessi Foredrag af Sylvain Dessi med titlen: Ciel rouge et colère noire. Ballade en Lorraine entre hauts-fourneaux et laminoirs.

Sted: Viborg Katedralskoles bibliotek. Entré: Medlemmer gratis/andre 25 kr. Foredraget er på fransk.

Sylvain Dessi viendra nous faire une conférence avec projection audiovisuelle sur: Ciel rouge et colère noire, sous-titre Balade rugueuse et poétique entre hauts fournaux et laminoirs.

La conférence aura lieu dans la Bibliothèque à Viborg Katedralskole.

Drapeau francais