Alliance française - Viborg

Logo

Forside Praktisk Om

Program:

Yderligere oplysninger på Facebook

Tirsdag den 24. august 2021 kl. 17.00:

Fiskerpige Generalforsamling med efterfølgende fællesspisning. Indkaldelse og dagsorden er udsendt til medlemmerne.

Kl. 19.00: Anna Ancher i Paris 1889/1890. Foredrag ved Claudine Stengaard.

Claudine vil i sit foredrag gøre rede for, hvordan Anna Ancher, 1859-1935, fik sin inspiration fra samtidige franske kunststrømninger så som realismen, impressionismen og symbolismen. I løbet af aftenen følger vi hende til Paris i vinteren 1889/1890, hvor hun uddannede sig sammen med Marie Krøyer hos maleren Puvis de Chavannes.

Foredraget er i samarbejde med Kulturelt Samråd. Foredraget er på dansk.

Sted: Sortebrødrehus, St. Sct Mikkelsgade 12, Viborg. Entré: 50 kr for ikke-medlemmer. For spisning i forbindelse med generalforsamlingen betales kr. 100,-.

Torsdag den 17. juni 2021: Udflugt hele dagen

Voergård Udflugt til Voergård slot (gratis). Voergaard er forbavsende ukendt uden for Nordjylland. Stedet udmærker sig ved at være et af kongerigets fineste renæssancebygninger. Den er opført i 1588 af den navnkundige Ingeborg Skeel, nogenlunde samtidig med Kronborg i Helsingør. Alene arkitekturen er et besøg værd, men det store hus rummer i tilgift en kunstsamling i absolut særklasse. Her finder vi indbo og kunstværker fra 1700-tallets Versailles, fra buster af dronning Marie Antoinette, en malet skitse af selveste Fragonard til et tilsyneladende afsenderløst portræt af ingen ringere end Ludvig XV's datter, Madame Victoire. Hele herligheden formidles imidlertid uden den mindste skelen til kunsthistorien og fortælles i stedet gennem anekdoter om grev Oberbech-Clausen. Voergaard er nemlig slet ikke et museum, men står bevaret som grevens private hjem, der har været åbent for offentligheden siden dennes død i 1963.

PROGRAM: Kl. 9.15 Afgang fra Domkirkepladsen, hvis ikke andet aftales med chaufføren. Nok 1½ times køretid til Voergård Slot. Der er åbent fra kl. 11.

11.15 Rundvisning på godt 1 time.

Derefter kørsel til Sæby med frokost kl 13 på Jacobs Fiskerestaurant med flot udsigt ud over vandet og med valg af dejlig fiskebuffet eller à la carte.

Efter et par timer i Sæby kører vi tilbage til Viborg. Nok hjemme kl. 17.

Deltagerne kører selv/aftaler samkørsel og bidrag til kørselsudgifter. Bestyrelsen regner med at køre i 4 biler og har derfor yderligere plads til 12 personer. Deltagerne betaler selv frokost, fiskebuffet til 159 kr eller à la carte og drikkevarer. Tilmeldingsfrist: Tirsdag d. 1. juni. Kontakt Hanne Munk: 50 53 85 90 hanne@munk.be.

Onsdag den 25 november 2020 kl. 19.00:

Seychelles Kim Boje, nu pensioneret gymnasielærer, kommer og fortæller om sin rejse til Seychellerne. Velkommen til Seychellerne 1600 km øst for Tanzania i det Indiske Ocean. 115 øer af granit – og en hel masse atoller og koralrev. Seychellerne er – modsat de andre øer i Det Indiske Ocean – ikke dannet af vulkaner. Vi vil nøjes med at besøge hovedøen Mahé, hvor tre fjerdele af østatens 95.000 indbyggere bor, Praslin, der er større end Fur men noget mindre end Fanø, og la Digue en meget lille ø, hvor seychellere og turister må nøjes med at gå eller cykle for at komme til købmanden eller til stranden. Der tales tre officielle sprog på Seychellerne: fransk, engelsk og kreolsk, men foredraget vil være på dansk – med mindre alle tilhørere foretrækker et af seychellernes modersmål. Foredraget er i samarbejde med Folkeuniversitetet og Kulturelt Samråd.

Sted : Hovedbiblioteket i Viborg, sal M2. Adgang fra den hvide dør, Vesterbrogade 15. Gratis for medlemmer, 50 kr for ikke-medlemmer.

Onsdag den 28. oktober 2020 kl. 19.00:

Djenne Journalist Lise Blom, der i mange år har opholdt sig i og rejst omkring i Mali vil fortælle om den nuværende situation, politisk uro og militante islamistiske oprørsgrupper i det nordlige Mali, som har hærget landet gennem det sidste årti, og bl.a. ført til ødelæggelsen af det historiske og sagnomspundne Timbuktu. Lise Blom forklarer baggrunden for den aktuelle konflikt og sætter et ansigt på de mennesker, der lever i landet via personlige portrætter og historier om livet i Mali, som hun har oplevet det gennem 22 år. Det vil hun gøre ved at se på Mali ud fra en landsby. Her vil hun komme ind på udfordringer som klima, fattigdom, kvindens rolle, religion, etniske grupper og demokrati. Endvidere vil hun give den historiske baggrund for imperiet Mali, perioden som fransk koloni og uafhængigheden. Foredraget er i samarbejde med Kulturelt Samråd.

Sted : Hovedbiblioteket i Viborg, sal M2. Adgang fra Vesterbrogade 15. Gratis for medlemmer, 50 kr for ikke-medlemmer.

Tirsdag den 22. september 2020 kl. 19.00:

Vinterberg Søren Vinterberg, mag. art., journalist, oversætter og anmelder i Information og Politiken i over en menneskealder fortæller om Asterix. Det foregår i samarbejde med, biblioteket, Folkeuniversitetet og Kulturelt Samråd.

Røg de gæve gallere ikke Gauloises? Næ, Asterix og hans landsbyfæller foretrak trylledrikken - som siden 1959 har gjort tegneserien om den lille Bretagne-landsbys modstand mod det mægtige Romerrige til en verdenssucces. Men Cæsars 'galliske' modstandere var nu keltere og havde sjældent hjelme med vinger på. Søren Vinterberg sætter de gæve på plads i tegneseriens udviklingshistorie og viser vej mellem skøre romere og fiffige gallere, anakronistisk fup og historiske fakta, lystig løgn og skolelatin, drengehumor og kvindelist, fortidsminder og nutidsfinter.

Entré: 75 kr. (50 kr. for medlemmer af Alliance française). Billetprisen inkluderer et glas vin. Sted: Viborg Hovedbibliotek, Skakbrædtet. OBS: tilmelding via dette link.

Onsdag den 2. september 2020 kl. 17.00:

Vinterberg Generalforsamling med efterfølgende fællesspisning. Der udsendes indkaldelse efter vores bestyrelsesmøde i august sammen med det endelige efterårsprogram.

Kl. 19.00: Fotoforedrag om Provence ved Margaret Skovsen.

Provence er duften af krydderier, et glas kølig rosévin, petanque under platantræerne, fortovscaféer, bugnende markeder, lavendel, blomstrede tekstiler, kunstmalere og amatørmalere, Middelhavet, det betagende lys, pinjetræer, oliventræer, friskbagte baguettes, parfume og meget meget mere. Provence-navnet stammer fra romernes tid, hvor dette folkeslag havde en provins i området. Mange bygningsværker eller rester af bygningsværker i Provence kan føre historien tilbage til romertiden. Da romerriget gik til grunde, var det franskmændenes tur til at sætte præg på arkitekturen og kulturen. Senere kom mange andre nationaliteter til og utallige er de kunstnere, der er blevet tiltrukket af det specielle lys over Provence og hvis motiver er hentet herfra. Landskabet er meget varierende fra det flade delta i Camargue til den dybe kløft ved Gorge du Verdon. Oliventræer, vinstokke og ris blander sig med et rigt blomsterflor.

Dette og meget mere er skildret gennem en billedserie, hvor vi starter omkring Arles og naturområdet Camargue, besøger korsfarerbyen Aigues Mortes inden vi fortsætter op i baglandet med dets små landsbyer, vinmarker, okkerlandskaber og olivenlunde. Foredraget er på dansk.

Sted: Ændring: Hovedbiblioteket i Viborg. Entré: for spisning i forbindelse med generalforsamlingen betales kr. 100,-.

Torsdag den 20. februar 2020 kl. 19.30:

Just like Django Just like Django ved Claude Chichon. Oplev fransk charme og gypsyjazz med jazzkvartetten Just Like Django og Claude Chichon.

Jazzkvartetten byder på festlig og charmerede jazzmusik i selskab med den franske sanger Claude Chichon. Inspirationen henter de fra den fransk-belgiske jazzlegende Django Reinhardt. Med arven fra Django Reinhardts sigøjnerjazz og med kærligheden til den franske sangskat mødtes den danske jazzkvartet Just Like Django og den franske sanger Claude Chichon sidste år for at skabe ny musik sammen. Det blev til albummet Les Sessions, som du kan høre på Hovedbiblioteket i Viborg, når Just Like Django og Claude Chichon spiller sig ud på Skakbrædtet. Just Like Django er et af Danmarks førende bands inden for gypsyjazz. Musikken bærer præg af Django Reinhardts nyskabende og kreative tilgang til musikken og hans uortodokse spillestil. Musikken er fyldt med improvisationer, smittende energi og stor musikalitet, der sammen med rustikke guitarrytmer får det hele til at swinge af ægte fransk charme.

Koncerten er et samarbejde mellem mellem Alliance française, Vestervang Kirke og Viborg Bibliotekerne.

Sted: Skakbrædtet, Hovedbiblioteket i Viborg. Entré: 50 kr. for medlemmer af Alliance française, andre kr. 75,-. Prisen inkluderer et glas vin.

Mandag den 20. januar 2020 kl. 19.00:

Gilets jaunes Frihed, lighed og mismod ved Jørn Boisen. Frankrig har alt, der skal til for at være en succes. Et smukt land liggende i et behageligt klimabælte, en lang og stolt historie, fremragende uddannelsesniveau, god produktivitet, høj levestandard, verdens bedste sundhedsvæsen og verdens bedste fodboldlandshold. Alligevel er franskmændene verdens mest ulykkelige folk. Selvom den enkelte franskmand generelt har det godt, er der ingen tiltro til nationens og samfundets fremtid. Hvad er der galt med Frankrig og med franskmændene? Er det historien, liberalismen, det engelske sprog, globaliseringen, EU, indvandringen, forfatningen, politikerne eller populismen? Eller er det det hele? Dette foredrag prøver at løfte sløret for gåden bag det franske mismod. Jørn Boisen er ph.d. i fransk fra Odense Universitet og docteur d'université fra Bordeaux. Han har været dansk lektor på Sorbonne og er nu lektor på Københavns Universitet. Han er hyppigt brugt som ekspert i franske forhold.

Sted: Viborg Katedralskoles bibliotek. Entré: gratis for medlemmer, gæster kr. 25,-. Foredraget er på dansk.

Onsdag den 4. december 2019 kl. 19.00:

Franske sange incl julesange ved Magali Michaut med ost & rødvin. Magali Michaut vil synge for os på fransk, og i pausen vil Peter Dahl introducere nogle franske vine med smagsprøver og mulighed for bestilling.

Tilmelding senest mandag den 2. december kl 9 til Hanne Munk, hanne@munk.be.

Sted: Viborg Katedralskoles bibliotek. Entré: Medlemmer 100 kr/andre 100 kr. Det musikalske program præsenteres på fransk og dansk. Vinintroduktionen er på dansk.

Tirsdag den 5. november 2019 kl. 19.30:

Wichmann Rasmus Wichmann cand. mag. holder foredrag med titlen: Danskere i Solkongens Frankrig.

Året er 1690. Solkongen, Ludvig 14., nyder sin "petit couvert" foran hoffet, da der kommer besked om at 2 skibe med forstærkninger til den fjendtlige, engelske hær er blevet kapret. Da skibene viser sig at indeholde danske soldater, så trækker det op til en diplomatisk krise. Danmark skulle jo forestille at være neutralt! Heldigvis står der en arbejdsløs, dansk oberst på sidelinjen. Han har en vanvittig plan - at holde Danmark ude af en storkrig, ved at lade danske tropper kæmpe på både fransk og engelsk side. Hør mere om danskere der levede og overlevede i Frankrig under Solkongens kostbare arvefølgekrige. Den ambitiøse oberst Frands Juul. Den tålmodige diplomat Henning Meyercrone. Kongesønnen Kristian Gyldenløve. Der er kidnapning på åbent hav, uægte børn, hof-intriger, og kampe fra Catalonien til Flandern - og hele vejen tilbage igen! Men også historien om to riger, der prøvede at opretholde et venskabeligt forhold.

Foredraget er i samarbejde med Folkeuniversitetet. Sted: Viborg Katedralskoles bibliotek. Entré: gratis. Foredraget er på dansk.

Tirsdag den 22. oktober 2019 kl. 19.00:

Vinterberg Søren Vinterberg, mag. art. og anmelder i Information og Politiken i over en menneskealder fortæller om Tintin mellem børneværelse og Balzac. Det foregår i samarbejde med biblioteket.

Tegneserien om "Tintins oplevelser", som belgieren Hergé (Georges Rémi, 1907 - 1983) indledte for 90 år siden, er udgivet på et utal af sprog verden over og elsket af millioner af børn og voksne. Seriens brogede figurgalleri - kaptajn Haddock, professor Tournesol, Dupond & Dupont mfl - er blevet sammenlignet med Honoré de Balzacs "Comédie Humaine". Men er kaptajn Haddocks møde med operadivaen Bianca Castafiore virkelig inspireret af Balzacs "Sarrasine"? Søren Vinterberg fører os ind i Tintins og Terrys spor og indkredser deres plads i billed- og litteraturhistorien.

Entré: 50 kr. (25 kr. for medlemmer af Alliance française). 20 kr for et glas vin. Arrangementet er et samarbejde mellem Alliance française og Viborg Bibliotekerne. Det finder sted på Viborg Hovedbibliotek, lokale 3. Meget gerne tilmelding www.viborgbib.dk.

Tirsdag den 10. september 2019 kl. 19.00:

Dessi Foredrag af Sylvain Dessi med titlen: Ciel rouge et colère noire. Ballade en Lorraine entre hauts-fourneaux et laminoirs.

Sted: Viborg Katedralskoles bibliotek. Entré: Medlemmer gratis/andre 25 kr. Foredraget er på fransk.

Sylvain Dessi viendra nous faire une conférence avec projection audiovisuelle sur: Ciel rouge et colère noire, sous-titre Balade rugueuse et poétique entre hauts fournaux et laminoirs.

La conférence aura lieu dans la Bibliothèque à Viborg Katedralskole.

Drapeau francais