Program

Alliance Française Viborg

 

 

Følg os på Facebook: http://www.facebook.com/AlliancefrancaiseViborg

 

Lørdag den 12. januar 2019 fejrer foreninge 100 års jubilæum.

Program for dagen, klik her.

 

Program efterår 2018 klik her

 

Le jeudi 12 septembre à 19h30

Onsdag den 12. september på Viborg Katedralskole

La rentrée v/ Geneviève Munck

Vores franske boghandler Geneviève Munck vil denne gang fortælle om ’la rentrée’, det franske bogmarked, de litterære priser, og om hvordan man orienterer sig i mængden af bøger. Hun runder også lige et par forfattere og bøger, som er et bekendtskab værd.

Foredraget er på fransk.

La conférence a lieu à la bibliothèque, Viborg Katedralskole. Elle est en francais.

 

Onsdag den onsdag den 10. oktober kl. 19.00 på Skakbrættet, Viborg Hovedbibliotek

Forfatteraften: Niels Lyngsø om Michel Houellebecqs Underkastelse

Mød forfatter og oversætter Niels Lyngsø, som fortæller om den kontroversielle franske forfatter Michel Houellebecq og hans seneste roman Underkastelse.

Den skandaleforfulgte forfatter Michel Houellebecqs seneste roman Underkastelse udkom tilfældigvis den selvsamme dag som Charlie Hebdos redaktionslokaler blev udsat for et terrorangreb. Romanen foregår i en ikke så fjern fremtid, hvor en muslimsk kandidat vinder præsidentvalget og indfører en blød form for sharia i Frankrig. Historiens fortæller – der som de fleste af Houellebecqs fortællere minder en del om forfatteren selv – er en forhutlet og ensom universitetslektor, der hedder François, og Francois’ liv er, ganske som det gamle Frankrig, ved at gåi opløsning. Efter den muslimske magtovertagelse star han til at miste sin stilling hvis han ikke konverterer til islam.

Forfatteren Niels Lyngsø, der har oversat Underkastelse til dansk, fortæller om romanen og om Houellebecq i øvrigt, og der vil blive rig lejlighed til at stille spørgsmål og komme med kommentarer.

Arrangementet er et samarbejde mellem LOF Midtjylland, Alliance Française og Viborg Bibliotekerne.

 

Tirsdag den 30. oktober kl. 19.00 – 21.00 på Viborg Bibliotek

Torsten Granov om Versaillesfreden og genforeningen

I anledningen af 100-året for 1. Verdenskrigs afslutning holder Torsten Granov foredrag om Versaillesfreden og Sønderjyllands genforening med Danmark. Torsten Granovs foredrag omhandler især den franske premierminister George Clemenceaus hovedrolle i udformningen af Versaillestraktaten. Endvidere folkeafstemningen i Slesvig og den efterfølgende genforening af Sønderjylland med Danmark. Desuden kommer han ind på Versaillesfredens betydning for det nazistiske Tysklands opståen som Det 3. Rige og dermed udbruddet af den 2. Verdenskrig.

Torsten Granov er cand.mag. i historie og fransk. Han arrangerer blandt andet militærhistoriske rejser vedr. 1. og 2. Verdenskrig i sit rejseselskab Cultours.

Arrangør: Alliance Française, Viborg Folkeuniversitet og Viborg Bibliotekerne

Entré: 50 kr. inkl. et glas vin (25 kr. for medlemmer af Alliance Francaise)

 

Le mardi 20 novembre à 19h30

Le Voyage à pied dans les Cévennes ou An Inland Voyage in France

Poul Søren Kjærsgaard, phd., Odense

À l’automne 1878, le jeune Robert Louis Stevenson, inconnu du public, mais futur auteur de « l’Île au Trésor » et de « L'Étrange Cas du docteur Jekyll et de M. Hyde », entreprit un voyage dans les Cévennes françaises. À pied, accompagné d’un âne de bât, ce voyage l’amena du Puy-en-Velay, dans le Massif central, jusqu’à Saint-Jean-du-Gard en Provence.

Stevenson, grandi dans un milieu protestant, avait pour but officiel d’explorer le sort des Camisards, ces protestants des Cévennes, qui s’étaient fait subjuguer par les troupes du Roi-Soleil autour de 1700.

La conférence de Poul Søren Kjærsgaard traitera aussi bien de Stevenson et son voyage que de

la randonnée qu’il a lui-même entreprise avec son épouse, en 2016, à la trace de Stevenson. Cette partie, assortie de photos et de vidéos, focalisera sur les deux France contemporaine : la France urbaine et moderne face à celle rurale et traditionnelle, la langue officielle face aux langues régionales.

La conférence est en français.

 

En fodrejse i Cevennerbjergene v. Poul Søren Kjærsgaard, Odense

I efteråret 1878 foretog den unge Robert Louis Stevenson en rejse til fods i Cevennerbjergene. Han var på det tidspunkt en ung ukendt forfatter, men blev senere kendt for bl.a. romanerne « Skatteøen » og « Dr. Jekyll og Mr. Hyde ». Rejsen gik fra Puy-en-Verlay i Massif Central til Saint-Jean-du-Gard i Provence og som eneste rejsefælle havde han et pakæsel.

Stevenson, der var opvokset i et protestantisk miljø, havde officielt den opgave at udforske kamisardernes skæbne. Kamisarderne udgjorde en protestantisk enklave, der blev tvunget til at underlægge sig den franske krone under Solkongen omkring 1700.

Poul Søren Kjærsgaard, som vi kender fra tidligere foredrag, fortæller om Stevensons rejse, i hvis fodspor han og hans hustru gik i 2016.

Denne rejse fortælles i fotos og video og viser samtidig to forskellige sider af Frankrig: det urbane og moderne Frankrig overfor det traditionelle landlige Frankrig og det officielle sprog overfor de regionale sprog.

I kan også høre om mulighederne for selv at gå turen eller dele af den.

Foredraget foregår i samarbejde med Folkeuniversitetet i Viborg. Det er på fransk.

Samarbejde med Folkeuniversitetet.

Poul Søren Kjærsgaards plancher kan ses via dette link.